Välja dina färger – skillnaden mellan oljor och akryl

Torktid

En av de största skillnaderna mellan akrylfärger och oljefärger är deras torkningstid. Akryl torkar väldigt snabbt, medan oljor tar mycket längre tid att torka. Faktum är att oljor kan ta upp till några dagar att torka ut helt. Detta gör att du kan arbeta med färgen, ändra former här och där tills du får det resultat du vill ha. Du kan också spendera mer tid på själva målningen, snarare än att avsluta den på några timmar.

Ytor

En av de bästa sakerna med akryl är att de kan användas på praktiskt taget vilken yta som helst. Detta gör dem till ett utmärkt alternativ för nybörjare eftersom du kan använda akryl på ytor som papper, kartong, trä, plast … listan fortsätter. När det gäller oljor ska de endast användas på en tavla eller en beredd duk. Detta beror på att oljefärger är frätande, så de är inte lämpliga för alla ytor.

Kosta

Akrylfärger är billiga, medan oljefärger tenderar att vara lite dyrare. Förutom att kosta mer kräver målning med oljor mer utrustning. Oljefärger har potential att vara en lönsam investering eftersom oljemålningar kan sälja för mycket mer än akrylmålningar kan. Detta garanteras dock inte alltid, så om du håller dig till en budget är det bäst att hålla fast med akryl.

Hur länge de håller

Eftersom konstnärer har använt oljefärger i flera hundra år vet vi att oljemålningar kan överleva. Oljemålningar som överlever till denna dag är vanligtvis av mycket hög kvalitet. En nackdel är att de tenderar att gulna lite med åldern. När det gäller akryler har de inte funnits så länge som oljor. Det är svårt att säga om akryler skulle hålla så länge som oljor eftersom vi inte har några akrylmålningar som är lika gamla som oljemålningarna från århundraden sedan.

Färg

Att måla med oljor möjliggör en mängd mer livfulla färger. Oljor har fler pigment i sig och de kan skapa färgblandningar mycket lättare på grund av deras långsammare torkningstid. Akryler tenderar att bli lite mörkare när de torkar tack vare bindemedlet, som blir från vitt till klart när det torkar. Oljor tenderar att hålla samma färg som de torkar.

Lämna ett svar